17 mars 2018
11:00

Hofors IBK P04-05

Åmots boxplay avgjorde mot Hofors i P RÖD div 3

Lördag förmiddag och bortamatch mot Åmots IF i Kuxahallen, Ockelbo. I det förra mötet hemma i Hoforshallen spelade lagen relativt jämnt. Hofors avgjorde den matchen i mittperioden som då vanns med 8-1 (totalt 14-9) och Åmot hade därmed revansch att utkräva.

Första perioden började lite hafsigt från Hofors sida medan Åmot kom ut med mycket energi och checkade energiskt åt bägge hållen. Hemmalaget tog också ledningen redan efter drygt 2 minuters spel, men det var ändå gästande Hofors som hade det mesta av bollinnehavet i inledningen.

Den första utvisningen i matchen drabbade hemmalaget efter drygt 6 minuters spel. Åmots boxplay skulle visa sig mycket lyckosamt under matchen, där man pressade högt med två man och tvingade Hofors att spela med stort avstånd mellan lagdelarna. Efter en dryg minut i spelformen lyckas man också bryta en passning och kontrade in 2:an. Inte nog med det - bara 11 sekunder senare lyckades man vinna boll bakom Hofors mål och spelade snabbt upp till back för direktskott som via en snygg styrning letade sig in bakom Hofors målvakt. 3-0 och uppförsbacke för gästande Hofors alltså.

Hofors fortsatte dock spela efter sin gameplan, med snabba uppspel och ambitionen att spela med tålamod. De snabba baklängesmålen stressade dock laget och man sökte snabba avslut snarare än de riktigt bra lägena. Passningsspelet var inte heller av allra högsta klass, ändå hade man åtminstone tre högkalibriga chanser att reducera. Stolparna räddade Åmot och ingen av chanserna resulterade i något mål, i stället lyckades Åmot kontra in ytterligare ett mål i slutet av perioden.

4-0 efter första perioden speglade inte alls matchbilden så långt, men Hofors krigare skulle inte vika ner sig i första taget.

Inför den andra perioden bestämde sig Hofors för att försöka spela mer avslappnat och med större tålamod. Man fick en fin chans att reducera när en hemmaspelare drog på sig 2 minuter utvisning direkt i inledningen av perioden. Men Åmots boxplay var fortsatt ramstarkt och gästerna fick inte ut särskilt mycket av det numereära överläget.

Hofors fortsatte dock att behålla kommandot i inledningen och fick flera långa anfall på hemmalaget. Åmot spelade dock ett mycket kompakt försvar och kontrade giftigt. Knappt 6 minuter in i perioden lyckades Åmot peta in sitt 5:e mål för dagen i en tilltrasslad situation framför Hofors målvakt.

5-0 på bortaplan alltså, ett mycket jobbigt läge för gästerna. Men med en vilja av stål fortsatte Hoforskillarna att kämpa, slita, kriga och springa. Med knappt halva matchen spelad får så Hofors lagkapten ett bra skottläge och prickar in lagets första mål för dagen. Ett mycket viktigt mål, som gav gästerna tonvis med energi. När sedan 2:an kom bara minuten senare så tog Hofors över kommandot helt. Man spelade med hög fart och rörlighet och skapade ytterligare lägen att reducera. En ribbträff och några svettiga aktioner av Åmots målvakt stoppade Hofors tillfälligt och gav i stället hemmalaget läge att kontra. Med 13 minuter spelade ökar Åmot på till 6-2 efter en snabb omställning, men Hofors reducerar direkt till 6-3.

Åmot drog på sig nya utvisningar i slutet av perioden och Hofors spelade t.o.m. 5 mot 3 under några sekunder, men utan att lyckas måla i denna spelform. Fortsatt ologiska tal på resultattavlan efter två spelade perioder alltså, men nu hade i alla fall Hofors killar fått stark vittring.

Tredje perioden börjar med en riktigt ful tackling på Hofors lagkapten, vilket renderade i matchstraff för hemmalaget. 5 minuters powerplay för Hofors väntade och denna gång förvaltade man övertaget. Men med ett nästan osannolikt flyt lyckades Åmot återigen kontra in ett mål i numerärt underläge, för ställningen 7-4 med 5 minuter spelade av slutakten.

Hofors fortsatte dock spela med snabba uppspel, fina kombinationer och rappa avslut. Flera anfall var riktiga skolboksexempel och riktigt innebandygodis. Skärpan i avsluten saknades dock vid flera tillfällen, men med 10.42 på matchuret lekte man till slut in reduceringen till 7-5. Det var nu Hofors för hela slanten och man satte en bastant press på hemmalaget. Åmot krigade heroiskt för att freda sitt mål, men med drygt 5 minuter kvar av perioden tryckte gästerna in ytterligare en reducering till 7-6.

Hofors hade nu ett kraftigt momentum och fortsatte trumma på. I en tilltrasslad situation framför Åmots målvakt tilldöms Hofors till slut en straff. Ett gyllene läge för kvittering så klart, men straffen slås strax utanför målramen. I den efterföljande utvisningen hittar Hofors ytterligare vassa lägen att kvittera, men Åmot står emot den sanslösa pressen matchtiden ut.

Det blev inte fler mål i matchen och Hoforsgänget inkasserade en blytung förlust. Extra surt eftersom man hade ett klart spelövertag större delen av matchen. Men hemmalagets effektiva boxplay - man gjorde alltså 3 mål i den spelformen - avgjorde matchen till Åmots fördel.

Hoforskillarna får ta med sig krigarinsatsen då man skapade spänning trots ett 0-5 underläge och ett bitvis mycket fint anfallspel i 5 mot 5. Extra plus till lagets 05:or som kastade sig huvudlöst in i täta situationer, trots att motståndarna i vissa fall upplevdes som dubbelt så stora. En riktig laginsats, där man ännu en gång visar att Hofors krigare aldrig ger upp.